Redobandire permis suspendat în 2024. Ce acte și ce pași trebuie să urmezi

Cuprins

Cuprins
O imagine care ilustrează procedura de redobândire permis suspendat în 2024, cu actele necesare și condițiile ce trebuie îndeplinite. Imaginea arată un șofer care conduce după ce și-a ridicat permisul de la ghișeu, după ce a prezentat o serie de documente și a susținut un examen teoretic.

Șoferii care încalcă regulile de circulație pot rămâne fără permis pentru o perioadă determinată de lege, în funcție de gravitatea abaterii. În acest articol, vom prezenta procedura de redobândire a permisului auto suspendat, actele necesare și condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a putea conduce din nou legal.

 

Cauzele care duc la suspendarea permisului auto

 

Permisul de conducere poate fi suspendat pentru diferite motive, cum ar fi:

 

 • acumularea a 15 puncte de penalizare în decursul a 6 luni
 • nerespectarea regulilor privind depășirea, prioritatea, semaforul, sensul giratoriu, coloana oficială etc.
 • neacordarea de prioritate pentru pietonii aflați pe trecerea de pietoni sau pentru vehiculele care au acest drept
 • conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor
 • depășirea vitezei legale cu mai mult de 50 km/h sau cu mai mult de 70 km/h
 • întoarcerea pe autostradă sau circulația pe contrasens
 • nerespectarea barierelor de cale ferată sau a luminilor roșii la trecerea la nivel cu calea ferată
 • conducerea unui vehicul cu defecțiuni grave la sistemul de frânare sau la direcție
 • nerespectarea restricțiilor de circulație pe un anumit segment de drum

 

Perioadele de suspendare a permisului auto

 

Legea prevede patru perioade distincte pentru care permisul de conducere se poate suspenda:

 

 • 30 de zile, pentru abateri minore, cum ar fi acumularea a 15 puncte de penalizare, nerespectarea regulilor de depășire, nerespectarea indicațiilor agentului de circulație, neacordarea de prioritate etc.

 

 • 60 de zile, pentru abateri mai grave, cum ar fi neacordarea de prioritate sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, în urma acestor fapte rezultând un accident, nerespectarea regulilor de circulație la trecerea într-o coloană oficială, nerespectarea interdicției de circulare pe un anumit segment de drum, circulația pe sens opus, excepție făcând cazul în care manevra de depășire este executată în mod regulamentar etc.

 

 • 90 de zile, pentru abateri foarte grave, cum ar fi nerespectarea barierelor de cale ferată sau a luminilor roșii la trecerea la nivel cu calea ferată, depășirea vitezei legale cu peste 50 km/h, conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, conducerea unui autoturism cu defecțiuni grave la sistemul de frânare sau la direcție etc.

 

 • 120 de zile, pentru abateri extrem de grave, cum ar fi întoarcerea pe autostradă sau circulația pe contrasens, depășirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză etc.

 

Dacă șoferul a comis mai multe abateri care impun suspendarea dreptului de a conduce, aceste perioade se însumează. Astfel, cel care a circulat cu viteză, fiind sub influența alcoolului, poate rămâne pieton 210 zile.

 

Procedura de redobândire permis auto suspendat

 

Procedura de redobândire a permisului de conducere suspendat și de reducere a perioadei de suspendare a permisului este prevăzută în Articolul 219 din Regulamentul de aplicare al O.U.G. nr. 195/2002.

 

Discutați astăzi cu un avocat

Completați următorul formular și veți fi contactat de un avocat pentru a discuta posibilitățile dumneavoastră legale

Nu stocăm sau partajăm datele furnizate. Acestea vor fi utilizate doar pentru contactarea dvs. Prin trimiterea datelor sunteți de acord cu termenii și condițiile noastre.

 

Tot în articolul de lege sunt prezentate și drepturile și obligațiile șoferului. Astfel, cei care doresc reducerea perioadei de suspendare a permisului au o dată limită de depunere a cererii prin care solicită acest lucru.

 

Mai exact, cererea se va depune până în a 30-a zi, pentru permisul suspendat fără a fi eliberată o dovadă de circulație, și până în a 45-a zi, în situația în care primești o dovadă de circulație, putând să folosești autoturismul încă 15 zile.

 

Permisul de conducere suspendat se poate restitui:

 • la expirarea termenului pentru care este suspendat permisul. În această categorie intră șoferii al căror permis a fost reținut pentru o perioadă de 30 de zile, care au săvârșit abateri ce nu permit susținerea unui test teoretic pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului, sau care nu fac demersurile legale pentru a putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare.

 

 • în urma susținerii unui test teoretic, la expirarea termenului de suspendare. În această categorie se află șoferii al căror permis a fost suspendat pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, atunci când fapta este încadrată drept infracțiune, comiterea unui accident soldat cu pagube materiale, în urma căruia s-a constatat că șoferul consumase băuturi alcoolice, trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când barierele sunt în curs de coborâre sau când semnalele acustice și vizuale sunt pornite, acumularea a 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data la care permisul de conducere a fost suspendat.

 

De această reducere pot beneficia doar conducătorii care dețin permis de conducere de mai mult de un an și care nu au beneficiat de această metodă de reducere în ultimii 3 ani.

 

Susținerea examenului teoretic de redobândire a permisului se face în reședința de județ unde s-a emis carnetul de conducere. După susținerea și promovarea sa, actele doveditoare se vor trimite pe raza IPJ-ului în care a fost săvârșită fapta.

 

Examenul teoretic poate fi susținut doar în primele 30 de zile de la data la care a intrat în vigoare suspendarea dreptului de a conduce un vehicul, nu reținerea propriu-zisă a permisului. Astfel, în cazul în care ți-a fost reținut permisul, însă ai primit o dovadă de circulație cu o valabilitate de 15 zile, examenul se susține la 30 de zile de la data expirării dovezii de circulație.

 

Actele pe care trebuie să le prezinți pentru a redobândi permisul suspendat sunt:

 • copie după dovada de conducere, față/verso
 • copia cărții de identitate
 • dovada de achitare a amenzii primite
 • cerere-tip, în care soliciți reducerea perioadei de suspendare
 • avizul psihologic (original și copie)
 • adeverință de la medicul de familie

 

După expirarea celor 30 de zile și după aprobarea cererii, permisul va putea fi ridicat, pe baza dovezii de conducere și a cărții de identitate.

 

Dacă vei comite alte abateri care duc la suspendarea permisului, în următoarele două luni de la data restituirii sale, dreptul de a conduce un autovehicul îți va fi suspendat din nou, iar la termenul inițial se vor adăuga 30 de zile de suspendare.

 

Concluzii

Suspendarea permisului auto este o sancțiune care poate avea consecințe grave pentru șoferi, atât din punct de vedere legal, cât și financiar. De aceea, este important să respectăm regulile de circulație și să evităm abaterile care pot duce la reținerea carnetului de conducere.

 

În cazul în care permisul a fost suspendat, există posibilitatea de a-l redobândi mai repede, prin susținerea unui examen teoretic, dacă se îndeplinesc anumite condiții. Pentru aceasta, este necesar să se depună o cerere și să se prezinte actele solicitate de autorități.

 

Sperăm că acest articol v-a fost util și v-a oferit informații relevante despre procedura de redobândire permis auto suspendat în 2024. Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, nu ezitați să ne contactați.

Ai nevoie de un avocat?

Solicită o consultație gratuită.