Dosar penal pentru alcool: Durată, suspendare permis și redobândire în 2025

Din articol

Cuprins
cat dureaza un dosar de alcool la volan in 2025

Durata unui dosar penal pentru alcool

În România, la nivelul anului 2025 un dosar penal pentru alcool poate dura până la soluționare de la 6 luni până la 3 ani. Printre factorii care cântăresc cel mai mult în durata unui dosar penal pentru conducerea sub influența alcoolului se numără:

  • timpul de prelucrare a analizelor biologice de către INML, care de regula variază între 3 și 6 luni;
  • comunicarea buletinului de toxicologie către organele de cercetare penală, care curge de la momentul achitării contravalorii acestuia către INML;
  • disponibilitatea organelor de cercetare penală pentru efectuarea audierilor și emiterii ordonanțelor;
  • disponibilitatea procurorului care instrumentează dosarul.

 

Din momentul în care la dosar se strâng toate actele și probele necesare urmăririi penale: buletinul de analiză toxicologică, declarația dată în calitate de suspect și declarația dată în calitate de inculpat, dosarul va fi trimis către parchetul care instrumentează dosarul în vederea redactării rechizitoriului sau ordonanței de clasare/renunțare la urmărirea penală.

 

Pedepse pentru alcool la volan în 2025

Potrivit articolului 336 alin. (1) C.pen.: ”Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.”

Astfel, cu titlu de noutate în anul 2025, amenda penală nu mai este o posibilă pedeapsă. Ca atare, unica opțiune a judecătorilor pentru această infracțiune rămâne pedeapsa închisorii în modalitatea executării în regim de detenție sau în modalitatea suspendării sub supraveghere.

În continuare, nu a fost modificat pragul privind concentrația de alcoolemie din sânge, aceasta fiind de 0,80 g/l acool pur în sânge.

Tot o noutate este și eliminarea posibilității amânării aplicării pedepsei, odată cu publicarea Legii nr. 172/2024 în Monitorul Oficial. De cele mai multe ori, această modalitate de aplicare a pedepsei se putea acorda în cazul infracțiunilor de gravitate scăzută.

Concret, instanțele de judecată din România nu mai pot decide amânarea aplicării pedepsei în cazul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a drogurilor.

De menționat este și faptul că în măsura în care rezultatul alcoolemiei, ce se efectuează după prelevarea de 2 probe biologice de sânge, indică la prima probă o alcoolemie mai mare sau egală cu 0,80 g/l iar ce-a de-a doua probă indică o valoare mai mică de 0,80 g/l, există posibilitatea obținerii unei soluții de clasare, dosarul penal fiind închis.

Trebuie să aveți totuși în vedere că organele de cercetare penală pot dispune efectuarea unei expertize de recalculare a alcoolemiei, expertiza fiind efectuată printr-un calcul în care se are în vedere rezultatul privind alcoolemia din aerul expirat și cele două probe biologice.

De cele mai multe ori ca urmare a acestei expertize alcoolemia rezultată este mai mare de 0,80 g/l în sânge, astfel că nu mai există varianta dispunerii unei soluții de clasare.

 

Suspendarea permisului pentru alcool

Din momentul în care ați fost depistat de poliție cu o alcoolemie de peste 0,40 mg/l alcool în aerul expirat și dus la o unitate spitalicească sau INML pentru recoltarea probelor biologice, vi se va suspenda dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Până la soluționarea dosarului penal nu vi se va putea acorda acest drept de către organele de cercetare penală sau de procuror. Rezultând că nu veți avea dreptul de a conduce pe drumurile publice.

De asemenea, urmare a judecării dosarului de către o instanță de judecată, pe lângă pedeapsa principală cu închisoarea în forma executării în regim de detenție sau a suspendării sub supraveghere, judecătorul va putea dispune și aplicarea suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de la 1 la 5 ani, care se cumulează cu perioada în care nu ați avut dreptul de a conduce pe perioada urmăririi penale.

Mai mult, trebuie avut în vedere că în cazul condamnării la pedeapsa închisorii, permisul de conducere va fi anulat în mod automat, fiind necesară susținerea examenului de obținere a permisului de conducere după o perioadă de 1 an de la definitivarea sentinței sau deciziei prin care v-a fost aplicată această pedeapsă.

Nici reducerea perioadei de suspendare a permisului pentru alcool la volan nu mai este posibilă în anul 2025.

 

Discutați astăzi cu un avocat

Completați următorul formular și veți fi contactat de un avocat pentru a discuta posibilitățile dumneavoastră legale

Nu stocăm sau partajăm datele furnizate. Acestea vor fi utilizate doar pentru contactarea dvs. Prin trimiterea datelor sunteți de acord cu termenii și condițiile noastre.

 

Redobândirea permisului după săvârșirea infracțiunii de alcool la volan

După cum am menționat anterior, permisul de conducere se poate redobândi la minim 1 (un) an de la momentul la care sentința / decizia penală de condamnare la pedeapsa închisorii a rămas definitivă.

Acest an poate fi prelungit cu până la 5 (cinci) ani ca urmare a aplicării pedepsei complementare prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. i) C.pen.

*Menționăm că în prezent există un proiect de modificare a legii privind alcoolul la volan prin care judecătorii vor putea aplica pedeapsa complementară de interzicere a conducerii autovehiculelor pe drumurile publice până la 10 ani!

Pedeapsă complementară se aplică raportat la gravitatea faptei comise și la atitudinea pe care persoana depistată conducând cu o alcoolemie de peste 0,80 g/l în sânge pe tot parcursul procesului penal, inclusiv în fața instanței de judecată.

Menționăm că nu există niciun test de redobândire a permisului mai devreme în cazul infracțiunii de alcool la volan, contrar informațiilor apărute în ultima perioadă pe internet.

 

Dosar penal pentru alcool: Ce soluții ai?

Pentru început, trebuie făcută o distincție privind un dosar penal pentru alcool la volan în care persoana în cauză se află la prima abatere sau nu. Astfel, trebuie reținut că dacă vă aflați la prima abatere există posibilitatea reală ca pedeapsa ce vi se va aplica să fie mai ”blândă”. În cazul în care vorbim de 2 (două) sau 3 (trei) abateri, situația vi se va înrăutăți proporțional fără o apărare eficace.

De asemenea, trebuie avut în vedere și cazierul judiciar. O astfel de condamnare la pedeapsa cu închisoarea va fi notată în cazierul dumneavoastră judiciar. Acesta se poate șterge ca urmarea a reabilitării de drept sau judecătorească. Notarea în cazierul judiciar nu poate fi evitată, chit că asta înseamnă că puteți avea diverse greutăți în desfășurarea activității profesionale.

Ca atare, este esențial să apelați de un avocat rutier specializat în alcool la volan încă de la începutul acestuia pentru a vă putea pregăti o apărare eficientă. Țineți cont că fiecare dosar penal este diferit, iar obținerea unui rezultat cât mai favorabil nu va putea fi realizată decât prin angajarea unui apărător din faza incipientă a dosarului.

Sperăm că acest articol v-a fost util și v-a oferit informații relevante despre tot parcursul unui dosar penal pentru alcool la volan în 2025.

Dacă doriți să vă ajutăm în vederea pregătirii unei apărări temeinice ne puteți contacta la numărul de telefon 0750 400 412 sau folosind formularul de contact https://ionesculaw.ro/contact

 

Ai dosar pentru alcool la volan?

Intervenim rapid și eficient pentru a-ți proteja drepturile și permisul de conducere

Ai nevoie de un avocat?

Solicită o consultație gratuită.

Noutăți relevante

Consultanță juridică pentru dosar penal legat de conducerea sub influența alcoolului

Cât durează un dosar penal pentru alcool și cum îți poți recupera mai rapid permisul

cat dureaza un dosar de alcool la volan in 2025

Dosar penal pentru alcool: Durată, suspendare permis și redobândire în 2025

plângere contravențională pentru contestarea unei amenzi de circulație

Ghid complet pentru contestarea unei amenzi de circulație în România

Radare inteligente contestare amenzi

Radarele inteligente: Siguranță sporită pe drumuri sau amenzi pe nedrept? Află cum le poți contesta!